Digicult - iunie

„Credincioșii” în artă contemporană din București s-au „rugat” la un altar fabricat din brânză și alte alimente, în timp ce, în altă galerie de artă din Capitală, vizitatorii au făcut fitness. Când ne gândim la București, ne imaginăm blocuri și spații... cenușii. Multă aglomerație. Un grup de arhitecți din Capitală s-a gândit însă la reinventarea acestui spațiu monoton. Vedeți cum. A reînviat o tehnică de fotografie veche de 150 de ani și îi învață și pe alții cum să o facă. La „Digicult”, fotograful Ștefan Dinu ne dezvăluie prezentul prin lentilele secolului al 19-lea. 

Artiști de stradă, dansatori, acrobați, circari motorizați iau cu asalt Sibiul, Norman Manea ne împărtășește din experiența exilului, și, mai apoi,dăm mâna, metaforic bineînțeles, cu doi reprezentanți prestigioși ai culturii europene - Bernard Pivot și Michel Houellebecq.


Deschidem sertarul cu... „poezii” și vorbim despre rolul literaturii și al scriitorilor înainte și după '89 cu Ana Blandiana. Apoi vă invităm să îl cunoasteți pe David Sandu, cel care a făcut din bijuterii o artă și a devenit, astfel, furnizorul de podoabe al Casei Regale a României. La final, descoperim că teatrul este la înălțime, chiar dacă se joacă... la mall. Imagini de la primul proiect de teatru-acrobatic din România, „Omul-pescăruș”, numai la „Digicult”.


Aflăm astăzi secretele meseriei de scriitor de la Mircea Cărtărescu. Autorul romanului „Orbitor” vorbește, într-un interviu în exclusivitate, realizat la Torino, despre inspirația care vine din... necazuri, războiul literaturii cu tehnologia și despre cum devin constrângerile „motorul” scrisului. Apoi, mergem într-un loc din București în care pietonii s-au mutat pe „carosabil” pentru câteva zile. Capitala a sărbătorit pentru prima dată în acest an una dintre marile scrieri ale literaturii moderne, „Ulise”, a irlandezului James Joyce. Actorul Ion Caramitru, invitat de onoare la acest eveniment, a citit pasaje din volumele lui.


Super-eroul Pif a „reînviat” la București într-o expoziție cu totul specială. La Digicult, vedem ce a însemnat cel mai cunoscut personaj de benzi desenate adus... din import pentru copiii „epocii de aur”. Apoi intrăm în atelierele Facultății de Artă și Design, urcăm pe podium și vedem creațiile viitorilor designeri. Și... coregraful Gigi Căciuleanu ne arată că personajele lui Caragiale n-au nevoie de... cuvinte să ne facă să râdem sau să plângem, ci de ritmuri electro-gipsy-jazz. Imagini din spectacol, la final.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Les Films de Cannes, ediția a opta

Recomandări Festivalul Național de Teatru, Luni 23 octombrie 2017