vineri, 12 octombrie 2018

Doi mari regizori Carlos Reygadas și, al nostru, Pintilie.


Săptămâna filmelor de Cannes omagiază, prin două retrospective importante, doi mari regizori Carlos Reygadas și pe al nostru Lucian Pintilie.

La 31 de ani, Reygadas a părăsit cariera de jurist din serviciul diplomatic mexican pentru a urma calea filmului. A făcut patru scurtmetraje și a debutat cu Japón, prezentat la Rotterdam, apoi la Cannes, unde a obținut Mențiunea specială Camera d'Or, în 2002. În 2005, Reygadas a revenit la Cannes, în competiție, cu cel de-al doilea lungmetraj, Battle in Heaven. Tot la Cannes, a câștigat Premiul Juriului pentru Silent Light, în 2007, și Premiul pentru regie cu Post Tenebras Lux, în 2012. Post Tenebras Lux, al patrulea film semnat Carlos Reygadas, este o poveste semi-autobiografică despre un cuplu înstărit, cu doi copii, care renunță la viața de oraș și se mută într-o vilă în mijlocul naturii. Cu Our Time regizorul devine și protagonist în filmul său. Reygadas este Juan, care trăiește împreună cu soția sa la o crescătorie de tauri de luptă. Cei doi au o relație deschisă, dar când femeia se îndrăgostește de alt bărbat, Juan trebuie să împace realitatea cu propriile așteptări. Pentru prima oară Reygadas este regizor, producător, scenarist, actor și editor la propriul film. Proiecția va fi însoțită de un master-class deschis deopotrivă cineaștilor și spectatorilor.

Pintilie, „al nostru”, un al nostru cu care nu prea ne împăcăm, căci ale noastre sunt defectele relevate de filmele sale, ale noastre sunt persecuțiile la care a fost supus de cenzura comunistă, ale noastre sunt trădările, ale noastre sunt interdicțiile, ale noastre sunt sugrumările spirituale. A profitat oare cultura română, pe deplin, de re-întoarcerea lui Pintilie după 1989? L-am primit noi oare cum se cuvine pe lucidul, ludicul, intransigentul Pintilie, autorul unor filme semnificative pentru esența noastră ca nație: zguduitorul Reconstituirea(1968), dar și mai târziul  De ce trag clopotele, Mitică? (1979), film vârstat de tăieturile censurii, și, în cele din urmă, interzis cu totul?

Nu știu, greu de spus, dar el a fost cel care a recuperat, intens, creativ și visceral România anilor 90 (Balanța, Prea târziu, Terminus Paradis, Niki Ardelean), balcanismul nostru de țară la răscruce de puteri (O vară de neuitat) și unul dintre puținele filme despre un torționar comunist făcute la noi (După-amiaza unui torționar).

Cum retrospectiva Pintilie este, în mod minunat și unic, marcată și de lumea teatrului, în cadrul FNT vom vedea în proiecție, și două dintre producțiile sale teatrale pariziene Rața sălbatică și Flautul fermecat.


Festivalul filmelor de Cannes ne invită la seara de omagiere a lui Lucian Pintilie ca cineast, sâmbătă, 20 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului. Se așteaptă participarea la eveniment a numeroși oameni de film și de teatru, colaboratori și apropiați ai lui Lucian Pintilie: Victor Rebengiuc, actorul reprezentativ al regizorului, actrițele Mariana Mihuț și Maia Morgenstern, cineaștii Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, producătorii Constantin Popescu și Silviu Stavilă. La seara omagială va fi prezent și Marin Karmitz, cineastul, producătorul și distribuitorul care l-a acompaniat pe Lucian Pintilie la producția filmului Balanța (1992) – lungmetrajul care a marcat reîntoarcerea triumfală a regizorului în cinema și la Cannes, după perioada exilului forțat. Vor fi proiectate Filmul fără nume, documentarul (început ca un making-of) despre Lucian Pintilie, realizat de Horea Lapteș, care va fi prezent la proiecție, și De ce trag clopotele, Mitică?, film realizat în 1979, dar interzis de regimul comunist și proiectat în țară abia în anul 1990.

Iar Festivalul Național de Teatru ne așteaptă la seara de omagiere a lui Lucian Pintilie ca realizator de teatru și operă sâmbătă, 27 octombrie, la HUB FNT / Arcub Gabroveni, începând cu ora 11:00. După vizionarea înregistrărilor spectacolelor Rața sălbatică și Flautul fermecat, urmate de prezentarea volumului Bricabrac, va avea loc o discuție în amintirea regizorului la care vor participa criticul de cinema Michel Ciment, Marie-France Ionesco, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Dorina Chiriac, Sanda Manu, George Banu, Serge Peyrat, asistentul regizorului timp de 15 ani la Théâtre de la Ville, și alți actori sau colaboratori ai regizorului.

Integrala Lucian Pintilie la Les Films de Cannes à Bucarest va începe vineri, 19 octombrie, cu filmul Balanța, la Cinema Muzeul Țăranului (în prezența lui Marin Karmitz) și va continua la Cinemateca Union cu filmele: Duminică la ora 6 (1965) – duminică, 21 octombrie, Salonul nr. 6 (1978) – luni, 22 octombrie, Terminus Paradis (1997) – marți, 23 octombrie, Reconstituirea (1968) – miercuri, 24 octombrie, Prea târziu (1996) – joi, 25 octombrie, O vară de neuitat (1994) – vineri, 26 octombrie, Niki Ardelean, colonel în rezervă (2003) – sâmbătă, 27 octombrie, După-amiaza unui torționar (2002) și Tertium non datur (2005) – duminică, 28 octombrie. O parte dintre actorii și membrii echipelor de filmare vor fi prezenți la fiecare dintre proiecții și vor intra în dialog cu publicul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu