luni, 26 august 2013





ANONIMUL 2013 – COMPETIȚIA la București

Anul acesta este un an special pentru festivalul Internațional al Filmului Independent Anonimul. Este ediția a X-a. Pentru mine a fost prima... la care am participat, și a fost foarte nouă. Am ajuns în fața proiecțiilor propuse de o echipă deja rodată, formată din directoarea festivalului, Miruna Berescu, Irina Margareta Nistor, și, mai ales, selecționera filmelor din competiție, Ludmila Cvikova.


Iuri Bîkov primind trofeul „Anonimul X”
Filmul este o artă care se face cu pasiune, inteligență, tenacitate, uneori umor,  dar, mai ales, cu bani. Bani pentru filmări, actori, drepturi, montaj, atâtea elemente care țin de tehnic, de practic, de concret. Dar ceea ce propune competiția de la „Anonimul” Sfântu Gheorghe, este cu atât mai valoros. Ludmila Cvikova a adunat din festivaluri cele mai interesante producții independente, filme de suflet în care autorii lor s-au implicat până peste cap. 

Regizorul afgan Barmak Akram, cu banii câștigați ca premiu pentru filmul său precedent, Kabuli Kid, a cumpărat o cameră modestă și a plecat în Afganistan, unde, după un scenariu abia schițat și dezvăluit pe parcurs actorilor, a realizat WAJMA, AN AFGHAN LOVE STORY, (Wajma, o poveste de dragoste afgană, regia Barmak Akram, Afganistan- Franţa, 2013; Cel mai bun scenariu, Festivalul de Film Sundance 2013).

Tall as the Baobab Tree

Studentul Jeremy Teicher a câștigat nototrietate după un sejur în Senegal unde a ajutat elevii unei școli dintr-un sat fără electricitate și fără apă curentă să își spună propriile povești pe mini-camere digitale (de exemplu Coumba Dia, care joacă și în film http://vimeo.com/16232583). Proiectul său This Is Us a primit bursa „Lombard Public Service Fellowship” și o nominalizare la Student Academy Awards. Astfel s-a îndrăgostit de loc, de oameni, de peisaje. S-a întors și a pus cap la cap o poveste de viață, despre iubirea a două surori, și astfel a filmat primul său lung-metraj jucat exclusiv de amatori, TALL AS THE BAOBAB TREE (Înalt, cât baobabul, regia Jeremy Teicher, Senegal- SUA, 2012; Premiul pentru Cel mai bun film acordat de Juriul Doha-Giffoni, Festivalul de Film Doha-Tribeca, 2012).


The Major
Regizorul rus Iuri Bîkov, a fost implicat adânc în toate fazele realizării filmului său The Major (Maiorul, selectat Semaine de la Critique, Cannes 2013; Horizons, Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2013 și câștigător al trofeului Anonimul, 2013). A scris scenariul, a semnat regia, a făcut muzica și a mai și jucat rolul principal în acest thriller sumbru cu un „look”  post-apocaliptic din Rusia.

Încă de la conferința de presă am înțeles că selecționera festivalului, Ludmila CVIKOVA, este „a woman with a mission”, iar misiunea sa este aceea de a aduce în fața publicului acele pelicule atât de personale încât realizatorul a trecut de impasul financiar inerent oricărui proiect cinematografic și, luând camera în mână, cu actori amatori, și cu un scenariu inspirat din realitate, a făcut, sau mai exact și-a făcut, filmul. Pentru competiția „Anonimul”, filmul independent și filmul de autor devin sinonime.

S-ar putea ca aceste filme atât de încrâncenat personale să nu își găsească o distribuție largă, să nu își afle calea spre public decât prin intermediul unui festival precum cel de la Anonimul. Cu atât mai lăudabilă este inițiativa organizatorilor de a le aduce și în fața publicului bucureștean, la sala Studio, între 30 august și 1 septembrie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu