vineri, 4 octombrie 2013

ANIMEST 2013 - ERNEST ET CELESTINE

ANIMEST 2013 - ERNEST ET CELESTINE

O poveste în tonuri de acuarelă.

Un lung metraj de animație este un efort titanic, căci fiecare minut are 60 de secunde, fiecare secundă are 25 de frame-uri, iar pentru 90 de minute de film vorbim de ceva de ordinul a peste 135000 de fotograme. Bineînțeles, în procesul creativ sunt probbail de două ori pe atât. De aceea, „Ernest și Celestine”, lungmetrajul animat după scenariul lui Daniel Pennac lucrat în acuarelă este cu atât mai impresionant.

Ernest este un urs ipohondru și veșnic flămând, iar Celetine o șoricuță curioasă, care ar trebui să facă pe Zâna Măseluță și să colecteze dinți, dar preferă să își deseneze „clienții”. Împreună vor descoperi un complot în care sunt implicați vânzătorul local de dulciuri și dentistul, dar și bucuria companiei celuilalt.

Canale, șoricei, scări care ies din lumea subterană în cea a străzilor și caselor de la suprafață... Se poate face o trimitere la dinamicul „Flushed Away”, dar nu neapărat în avantajul producției hollywoodiene.

„Ernest et Celestine” este o adaptare a ciclului de cărți pentru copii ale lui Gabrielle Vincent, pseudonimul belgiencei Monique Martin, care povestesc, într-un ritm lent, despre prietenia dintre ursul Ernest și colega sa de cameră șoricuța Celestine. Filmul, al cărui scenariu este scris de Daniel Pennac, ne spune cum  s-au întâlnit cei doi, în cu totul alt ritm, plin de acțiune și poante, fără a uita să se oprească din când în când asupra bucuriei unei conviențuiri între doi prieteni - un mic dejun, un gest gingaș, un cuvânt de consolare.

În afară de personaje, filmul reține din cărți farmecul acuarelei, fiecare cadru fiind o lucrare în sine. Fluiditatea pigmentului pe hârtie adaugă lirism și farmec acestei aventuri la capătul căreia se regăsește o prietenie ... boemă.


„Ernest, tu veux attraper toute les maladies du monde”, spune grijulie Celestine. „Ernest și Celestine” m-au cucerit nu doar prin suavitatea desenului, acuarela fiind unul dintre cele mai dificile și mai delicate mijloace de expresie picturală, cât mai ales prin faptul că este un film despre prietenie. Câte din filmele actuale, chiar și cele pentru copii, povestesc despre prietenie, despre cum se poate ajunge, între personalități diferite, la o acceptare și îmbinare a diferențelor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu